Uppsala Konsert & Kongress

Sedan flera år skriver jag texter om musik på uppdrag av Uppsala Konsert & Kongress.  Här jag samlat ett litet urval.

New York Uppsala

Under slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet var New York en stad i förfall. Hus stora som kvarter stod tomma. Fasaderna var på väg att rämna och fönstren igensatta av ett tjockt lager grått damm. Den tidigare verksamheten, vad det nu kan ha varit, hade lagt ner eller flyttat vidare till någon mindre farlig del av staden och lämnat möjligheterna för andra att ta över.

Bang on a can All-Stars

New York har varit en katalysator för många av vår tids mest spännande och innovativa musikprojekt. Ett av dem är Bang on a Can, en mångfacetterad musikorganisation som grundandes av tre amerikanska kompositörer, Julia Wolfe, David Lang och Michael Gordon. Ensemblen Bang on a Can All-Stars är sprungen ur själva musikorganisationen och har hyllats runt om i världen för sina suveränt dynamiska konserter med vår tids mest innovativa musik. Här en presentation inför deras konsert i Uppsala Konsert & Kongress 13 maj.

Lennart Åberg – Meeting points med Peter Erskine, Alan Pasqua och Christian Spering

Lennart Åberg är en av Sveriges mest uppmärksammade jazzgestalter. I ett samarbete med Uppsala Konsert & Kongress och med stöd av Statens Musikverk gör han en serie unika konserter i Uppsala Konsert & Kongress. Genom att utforska konsertsalens särskilda förutsättningar och knyta till sig musiker som tillsammans hittar nya sätt att kombinera klanger och yttryck skapar Lennart Åberg konserter där olika musikaliska spår korsas – Meeting points!

Om att spela Beethovens pianosonater

Per Tengstrand har ägnat mycket tid åt Beethovens pianosonater och säger att det antagligen är det mest personliga han komponerade. Läs mer om Tengstrands stora konsertprojekt och varför han tror att Beethoven fortfarande angår oss.

Brodsky Quartet och Sjostakovitj 15 stråkkvartetter

Att höra Brodsky-kvartetten är en upplevelse. Med sin kombination av energi och djup kunskap har de en exceptionell förmåga att beröra och förmedla musikens kraft. Under 2012 firade kvartetten sitt 40-årsjubileum med att spela Sjostakovitjs samtliga stråkkvartetter. Tre dagar, fem konserter och femton kvartetter, i Uppsala Konsert & Kongress. Inför konserterna tog jag kontakt med cellisten Jacqueline Thomas och primarien Daniel Rowling.

Brodsky Quartet – intervju med Jacqueline Thomas

Inför Brodsky-kvartettens besök i Uppsala Konsert & Kongress våren 2012 gjorde jag en intervju med cellisten Jacqueline Thomas. Ett par av frågorna är besvarade av primarien Daniel Rowling.

Philip Glass – An Evening of Chamber Music

Philip Glass är ett begrepp och hans suggestivt melodiska musik är känd över hela världen. Idag är Philip Glass en av världens mest uppmärksammade kompositörer och har vid tre tillfällen nominerats till Oscars, bland annat för musiken i filmen Timmarna, där Nicole Kidman fick en Oscar för sin roll som Virginia Woolf.

Musik som förbindelselänk

För programboken till Uppsala International Sacred Music Festival 2009 skrev jag den här inledningstexten om andlighet och musik som en förbindelselänk mellan yttre och inre världar, mellan det uppenbara och det oförklarliga.

Intervju med Jordi Savall

I programboken till Uppsala International Sacred Music Festival 2010 gjorde jag den här intervjun med Jordi Savall