Stockholms Konserthus magasin Lyssna

Stockholms Konserthus magasin Lyssna

Pictures Reframed – nya tavlor på en utställning

Tavlor på en utställning – nya bilder och annorlunda inramning. Den norske pianisten Leif Ove Andsnes har i ett samarbete med den sydafrikanske konstnären Robin Rhode skapat en helt ny ram kring Modest Musorgskijs stora pianosvit ”Tavlor på en utställning”.

Radu Lupu – Historieberättare vid pianot

Han har en mytisk aura omkring sig, den rumänske pianisten Radu Lupu. En musiker med säregen förmåga att skapa intimitet och närhet till publiken.
Johannes av Salisbury

Klingande akademi om musikkritik

Att skriva om musik har alltid varit viktigt. Det sätter ord på upplevelser och kan ge både fördjupade insikter om musiken och ibland ge andra än de som varit på en konsert en möjlighet att förstå vad som skett. Det gör att vi också kan återvända till äldre musikkritik för att få inblickar om hur samtidens musik uppfattades.

Tonsättarweekend: Jesper Nordin

Musiken har alltid funnits med honom i livet. Folkmusiken var en del av uppväxten, liksom rocken var en självklar ingrediens. Sedan kom punken som blev vägen till ett liv som tonsättare. Nu är Jesper Nordin och hans musik i fokus vid vårens Tonsättarweekend.

Leif Ove Andsnes

Norska pianisten Leif Ove Andsnes är en av världens mest efterfrågade konsertpianister. Just nu är han aktuell med sitt stora projekt The Beethoven Journey som både är resa i Beethovens musik och en fysisk resa med konserter runt hela världen. Den kommande säsongen gästar han Stockholms Konserthus vid tre tillfällen. Jag gjorde en intervju med honom för Konserthusets tidning Lyssna.

Paul Lewis i Stockholms Konserthus

Det handlar om att hitta balansen. Då framträder en stor och fascinerande musikvärld, säger den brittiske pianisten Paul Lewis om Frans Schuberts musik. Inför hans besök i Stockholms Konserthus den 10 mars gjorde jag den här intervjun för Konserthusets tidning Lyssna.

Intervju med Angela Hewitt

Som barn dansade hon till Bach och spelade hans musik på blockflöjt och fiol. I dag är hon en av världens mest kända och respekterade konsertpianister. Och Bach är fortfarande en trogen följeslagare. Det handlar om den kanadensiska pianisten Angela Hewitt.

Intervju med pianisten Stephen Hough

Stephen Hough gillar livliga diskussioner, plommonstop och att hitta oväntade förbindelser mellan till synes helt olika tonsättare. Han har en egen blogg, skriver insiktsfulla essäer som han publicerar på sin egen hemsida och använder dessutom Twitter för att kommunicera med omvärlden när han är ute på sina konsertturnéer.

Intervju med Håkan Hardenberger

Ibland kan det framstå som lite fånigt när musiker utses till bäst i världen, men när det handlar om Håkan Hardenberger är det ingen tvekan om att han tronar på toppen bland trumpetsolister i världen. Här en intervju med honom inför en konsert med Acadamy of St Martin in the Fields i Stockholms Konserthus.

Kaija Saariaho och Laterna Magica

Med sin intellektuellt skarpa och samtidigt storslaget klangrika musik är Kaija Saariaho ett barn av modernismen. Likafullt bär hennes melodiskt komplexa och uttrycksfullt målande musik på en sällsam skönhet som gör henne unik i det moderna klassiska musiklivet. Idag räknas hon som en av vår tids allra främsta tonsättare och tilldelades välförtjänt, och samtidigt lite överraskande Polarpriset 2013.

Belceakvartetten

Brittiska Belceakvartetten gillar utmaningar. I samband med deras konsertserie med Beethovens samtliga stråkkvartetter i Stockholms Konserthus intervjuade jag kvartettens violast, Krzysztof Chorzelski.

Per Nørgård

Inspirationen och idéerna avgörande menar tonsättaren Per Nørgård. Jag gjorde en telefonintervju med honom i samband med tonsättarfestivalen hösten 2012.
IL_hero_square_02-400x400

Levit Spelar Beethoven

Livet innehåller så mycket spännande, har så många fascinerande dimensioner! Som människa är jag ju allting, samtidigt. Inte bara musik, eller fritid, eller något annat. Att leva är att finnas i en mångfasetterad helhet, säger pianisten Igor Levit. Den här artikeln är publicerad i Konserthuset Stockholms magasin Lyssna.

Jesper Nordin Tonsättarweekend 2014 Programbokstext

Jesper Nordin var vårens tonsättarprofil i Stockholms Konserthus 2014. Han är internationellt uppmärksammad och jag hade förmånen att få presentera honom i Konserthusets programbok.
Featured Video Play Icon

Yuja Wang artist-in-residence i Stockholms Konserthus

Den kinesiska pianisten Yuja Wang har med sin kombination av spontanitet, musikalisk fantasi och teknisk precision fått publiken att jubla och kritiken att kapitulera. Hennes konstnärliga och pianistiska dimensioner beskrivs över hela världen som häpnadsväckande, ibland övermänskliga. Under arbete med den här artikeln om henne som skrev jag för Stockholms Konserthus magasin Lyssna hade vi en spännande mailkorrespondens.

Helgen med Mats

Mats Larsson Gothe är en av Sveriges just nu mest hyllade tonsättare. Hans opera Blanche & Marie efter P O Enquists roman gjorde succé vid premiären under Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 och har nominerats i kategorin World Premiere vid International Opera Awards. Våren 2016 är han i fokus för Konserthusets Tonsättarweekend.

På längden och tvären – Stockholms pianofestival 2015

Äntligen får Stockholm sin egen pianofestival. Ett imponerande uppbåd med alltifrån de allra yngsta förmågorna och toppskiktet av Musikhögskolans och Edsbergs pianostudenter till den yppersta svenska pianoeliten får Stockholm att under några dagar formligen svämma över av vacker och spännande pianomusik.
Klas Gagge

Maierkvartetten i Konserthuset Stockholm

Inför en konsert med Maierkvartetten i Grünewaldsalen i Konserthuset intervjuade jag kvartettens cellist, Klas Gagge, som också är medlem i Kungliga Filharmonikerna. Artikeln publicerades i Konserthusets magasin Lyssna.
Foto: Louisa Sundell

Intervju med Andrea Tarrodi

Andrea Tarrodis färgrika och på alla sätt tungt vägande musik har fått både kritiker och publik på fall. Nu står hon i centrum för Konserthusets Tonsättarweekend. Det händer mycket runt tonsättaren Andrea Tarrodi. Kungliga Filharmonikerna har spelat hennes musik vid berömda Proms i Albert Hall i London och hon nominerades till DN:s prestigefyllda kulturpris 2018. […]

Intervju med Yuja Wang

Hennes spel är makalöst virtuost, samtidigt känsligt och uttrycksfullt. Med en kombination av spontanitet, fantasi och teknisk precision ger hon strålglans åt både traditionell romantisk repertoar och nyare musik.

Martin Fröst – Dollhouse

Klarinettisten Martin Fröst kombinerar virtuositet i världsklass med att ständigt utforska nya aspekter på den musikaliska kreativiteten. Efter föreställningar som No Strings Attached, Voices and Wings, B-A-C-H och Dances to A Black Pipe presenterar han nu Dollhouse. En konsert som blottlägger osynliga trådar mellan musiker och musik, mellan dirigent och orkester och får saker och ting att hända på flera olika plan.
Foto: Peter Hundert

Intervju med Alan Gilbert

Det har varit helt crazy de här dagarna, säger Kungliga Filharmonikernas tidigare chefdirigent Alan Gilbert när Lyssna träffar honom en höstdag i Konserthuset. Han har just avslutat en serie konserter med NDR Elbphilharmonie Orchester i Hamburg som han utsetts till ny chefdirigent för, och dagen efter vårt möte ska han resa iväg på turné med […]