M – Magasinet för klassisk musik

Insikten om att skivköparna ofta lämnas i sticket gav mig impulsen att starta en gratistidning för musik. Från 1993 och några år framåt fanns den i de flesta skivbutiker i hela Sverige, men kunde också hämtas i konserthus och andra mötesplatser för musik. Tidningen skrev om ny och gammal musik, recenserade och innehöll reportage. Tidningen hade också en ambition att få den klassiska musikjournalistikens språk mer i fas med samtiden och samtidigt flytta fram positionerna för den musik som inte kunde relateras till pop/rock. I M skrev jag ett stort antal artiklar och krönikor och här har jag samlat några av dem. Eftersom de inte finns digitalt har det bara blivit några stycken som jag scannat.

Myten om maestron

Sidodörren slåsupp. Med en dramatisk knyck på huvudet strålar han in på scenen, dirigenten, maestron. Publikens blickar följer honom när han banar sig väg genom orkesterns djungel av notsäll, stråkar och dragbasuner.

I huvudet på en pianist

Det är inne med pianister. Som alltid. Sedan Liszt fick donnorna att dåna och Chopin satt och dog vid pianot på 1800-talet har pianomusik alltid lockat publiken.

Berlin

Berlin är en neurotisk stad. Den är ful som stryk och klarar likt vampyren inte dagsljus så bra. Men det är en stad som lever för och med sin musik.

Paris - teknik, visioner, elegans

Fransmännen är oslagbara på att låta framtiden ta plats i nuet. Senaste tillskottet är ett nytt centrum, bara för musik.