Övrigt

Jag skriver ofta artiklar till generalprogram och festivaler. Här har jag lagt upp några exempel från Uppsala Kammarorkester och Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Programbok Tonsättarweekend Stockholms Konserthus: Jesper Nordin

Vårens tonsättarprofil Jesper Nordin har på senare år fått stor internationell uppmärksamhet. I hans musik finns drag av en rockmusikalisk attityd, improvisation och folkmusik. Och allt går att spåra i hans egna erfarenheter.

Leipzig och Dame Ethel Smyth

Leipzig var staden där det hände under slutet av 1800-talet. Dit sökte sig Ethel Mary Smyth för att studera vid konservatoriet som hade startats av Mendelssohn. Men hon tyckte undervisningen var kass och började i stället studera privat för Heinrich von Herzogenberg. Genom honom träffade hon tonsättarkollegorna Clara Schumann och Johannes Brahms.

Musikens Paris

Paris var staden där allt hände. Här samlades under 1800-talet konstnärer, författare och kompositörer och inspirerades av varandra. Det var Hector Berlioz hemstad och en miljö som passade honom perfekt.

Al di Meola World Sinfonia – från Beatles till Piazzolla

Al di Meola är en av världens absolut främsta gitarrister. Tillsammans med sin grupp World Sinfonia gör han ett hett efterlängtat återbesök i Sverige. Och det är Uppsala Internationella Gitarrfestival som står bakom.

Allan Holdsworth – tar gitarren till nya nivåer

Det är något med soundet som fascinerar. Och legatolöpningarna som har blivit ett av hans starkaste signum. Sedan mitten av 1980-talet har Allan Holdsworth utvecklat sin musikaliska estetik och konsekvent producerat egna inspelningar med fullständig kreativ kontroll.

Emma Kirkby och Jakob Lindberg

Emma Kirkby är en ikon inom den tidiga musiken och har gjort över hundra skivinspelningar med allt från Hildegard av Bingen till italienska madrigaler och verk av Mozart, Haydn och Bach. Jakob Lindberg är en av vår tids främsta lutenister och har varit professor i lutspel vid Royal College of Music i London sedan 1979. Att höra dem tillsammans är som att kliva rakt in i musikhistoriens kanske vackraste världar – renässansen och barocken.

Mozart och Sparf

Nils-Erik Sparf är en av Sveriges mest kända och framstående violinister. Han är sedan 1993 konsertmästare i Uppsala Kammarorkester och primarie i Uppsala Kammarsolister. Han kommer från Rättvikstrakten med spelmansblod i ådrorna. Möjligen kan det också höras ibland, även när han spelar Mozart.

Sir Neville Marriner

Han är fortfarande intensiv och vet exakt hur han vill att en orkester ska låta. Samtidigt vilar det något gentelemannamässigt över Sir Neville Marriner, adlad 1985 för sina insatser i musikens tjänst. Född 1924 i Lincoln, Lincolnshire, England, och en av vår tids mest framstående och betydelsefulla musikpersonligheter.

Bo Linde

Första kapitlet ur min bok om Bo Linde utgiven av Atlantis förlag i samarbete med Kungl Musikaliska Akademien.
George Benjamin och jag.

Intervju med George Benjamin

Konserthuset Stockholms internationella tonsättarfestival 2019 ägnades den brittiske tonsättaren George Benjamin. Jag hade förmånen att för Konserthusets räkning få intervjua honom i hans hem i London, och även hålla i ett tonsättarsamtal i Konserthusets Aulinsal.

Göran Söllscher – klassisk gitarrmästare med Bach i sin hand

Ingen har betytt lika mycket för den professionella klassiska gitarren i Sverige som Göran Söllscher. Han är en av landets absolut mest framstående solister och ger konserter över hela världen.

Från Orfeus till Paris

Anders Hillborgs Celestial mechanics, Himmelsmekanik, för 17 solostråkar samt slagverk är något av ett musikaliskt idékonstverk.